Szőke Péter Jakab | Havas Művészeti Ügynökség és Galéria

Szőke Péter Jakab

Született 1972-ben Salgótarjánban, ott élt családjával a középiskola befejezéséig. Édesanyja fényképész műtermében kapta gyermekkori élményeit képekről, munkáról, szabadságról. Sokat rajzolt, szerette a színes képregényeket, később forgatott könyveket festményekről. Építésznek tanult és lett, dolgozott Budapesten tíz évig, csarnokokat épített. Munka mellett rajzolt, festett, tanult Berkes András műtermében. 34 évesen szabad művészként dolgozott tovább. Festészetben életre és barátokra talált, dolgozik műtermében és művésztelepeken. Részt vesz hazai és külföldi kiállításokon munkáival.

2013. december 1-től a Museum of Americas hivatalos tagja. Ma Wekerlén él feleségével és gyermekeivel.

“Alakjaimat a valóságból merítem, formálom és keresem a színeiket addig, míg meg nem találom.
Elindít egy emlék, egy látott pillanat, egy zene vagy egy gondolat. Mikor eldöntöttem milyen történés, alak fejezi ki legjobban azt, amit szeretnék, vázlatokon kitalálom a kompozíciót, vászonra viszem és a színekkel , a színek ritmusaival megadom a kép hangulatát, amelyet szeretnék átadni.
Nem a valóságot festem, de szeretném, hogy azt adják vissza képeim, átformálva, más színbe öltözötten, engedve szabadon gondolataimat és érzéseimet őszintén játszani.”

Művészeti hitvallás

A művészet és e nagy családból is a festészet számomra egy lehetőség, egy megoldás arra, hogy mindent ami velem megtörténik, mindent amit érzek és gondolok a világról, átfordítsam a színek és formák nyelvére és megfessem azt. Ez a “kódolás” nem teljes egészében marad tudatos és megszerkesztett. A képet akkor érzem befejezettnek, amikor belekerül az a hangulat, amit magamban érzek és amit nem tudok sem kimondani, sem elzenélni vagy leírni. Mégis mint egy belső zenének hallom a hangjait és ezekhez használom fel a színes anyagokat, az olajakat, vásznat, hogy belőlük megkomponáljam a tiszta, őszinte kifejezését mondanivalómhoz.

Figurális képekben gondolkodom. Mindannyiunknak a látott világ az egyetlen, amit szemünkkel ismerünk, aminek tárgyaival, alakjaival, arányaival képzeletünk gazdálkodni tud, kombinálva, leegyszerűsítve vagy feldúsítva azt. Ezekből tudok létrehozni új motívumokat, ahol a színeket és formákat saját hangom szerint szerkesztem össze, élvezve közben az alkotás örömét és lendületét.
A figurális világ feloldásában a festői anyag van segítségemre. A különböző médiumok, festékek, olajok, valamint a feldogozásukhoz használt eszközök tárháza további játékot és lehetőséget ad az ábrázolt emberek, tárgyak megjelenítésére. Ha sikerül egy anyaggal barátságba kerülni, ha megismerem annak természetes lényegét, akkor alkotó társként működik közre a képen.
Így új minőségben, új rend szerint tudnak a felhasznált anyagok összeállni, melyek rendszerét az alkotói akarat tartja össze.

Az alkotói kedv megtartásához, megtalálásához mindig sokat segítenek, inspirációt adnak a művészet más ágai: a zene, a fimművészet és az irodalom.
Számomra e műfajoknak is a hangulatteremtő ereje az, ami magával sodor és saját élmények megtalálására ösztönöz.
A művészet számomra az emberi lét élményének kifejezése és megosztása a többi emberrel.